IT-termen…sommige mensen worden er helemaal gek van. Internet of Things (IOT) is ook zo’n term die we vaak horen. Maar wat is dat nu? Hoeveel mensen gebruiken dit al…sterker nog…gebruik je het eigenlijk al zonder het te beseffen?

Niet alleen mensen zijn online via een computer, smartphone of smartwatch, maar ook dingen zijn online. “Dingen?” Ja denk aan bijvoorbeeld sieraden, auto’s, thermostaat, je televisie, je dvd-speler…je koelkast. Samen vormen al deze dingen een groot internet der dingen.

“Maar, uhm, wat kunnen we hier nu mee?”

Het IOT biedt oneindig veel mogelijkheden, en dat bedoelen we letterlijk. Er is bijna niets te bedenken wat je er niet mee zou kunnen. Telenet, en andere operators bieden bijvoorbeeld een functie aan op je smartphone om van televisiekanaal te wisselen. Of te wel…je gebruikt je smartphone als afstandsbediening. Maar ook kunnen productieprocessen verbeterd worden. Denk aan apparaten / machines die in een fabriekshal staan. Zo’n machine constateert bij zichzelf een defect, of een mogelijk defect, voert een analyse uit, en besteld alvast zelf een nieuw onderdeel…automagisch!

Ook kunnen er tal van oplossingen bedacht worden voor energie, milieu, gezondheidszorg, onderwijs, criminaliteit…wegen,- en verkeer…en noem maar op.

Slimme steden

Tegenwoordig merken we ook in steden steeds meer integratie met het internet. Bijvoorbeeld om verkeer beter te leiden, betalen met smarphones voor parkeerplaatsen, het “opmerken” van kapotte verlichting.

Slimme huizen

Bewoners kunnen camera-bewaking hebben, bereikbaar via het internet, via een smartphone of e-mail. Maar er kan ook alvast getuned worden aan de temperatuur thuis, of als de zon te fel schijnt dat de zonneblinden zakken en je krijgt hier een bericht van.

En mijn privacy dan?

Dit is een groot nadeel, en een mogelijk risico van de Internet of Things. Als elk apparaat online is, hoeveel privacy hebben we dan nog? Als alle data, elke beweging in databases verzameld wordt? Is dat iets wat we zouden willen?