Dit is het tweede artikel van de “Wat is…” reeks. In het vorige artikel hebben we domeinnamen en ip-adressen besproken. Er is dieper ingegaan op wat een domeinnaam nu precies is, en hoe de vertaling “ongeveer’ plaatsvindt. Dit artikel zal over dat speciale stukje software gaan dat die vertaling uitvoert. Het vertalen van ip-adressen in begrijpelijke namen.

DNS staat voor Domain Name System, of vertaald in het Nederlands Domein Naam Systeem. Dit systeem is eigenlijk een enorme database op het internet. Deze domeinnamen zijn hiërarchisch opgebouwd. We hebben het in de vorige “Wat is…” het gehad over een ip-adres. Deze bovenstaande unieke namen, zijn dus ook gekoppeld aan een uniek ip-adres. De DNS (service) vertaalt het ip-adres in de domeinnaam. Vaak heeft de provider waar de eigen computer is aangesloten één of meerdere “name servers”. Maar hoe vormen deze “name servers” dan het Domain Name System? Eigenlijk heel eenvoudig, elke name server is verantwoordelijk voor een bepaald gebied. En samen vormen al deze name servers het Domain Name System.

Maar, hoe werkt DNS nu precies?

  1. Je typt een domeinnaam in de adresbalk van je browser. Je browser maakt dan verbinding met de eerste name server (primary name server) van je provider (meestal).

  2. De domeinnaam wordt achterstevoren gelezen. Bijvoorbeeld: be.praetoria-consulting.www. Het eerste nummer verteld in welk land het domein geregistreerd is.

  3. De DomeinNaamServer (name server) updatet zichzelf op regelmatige basis. De name server voert een zogenaamde DNS-update uit. Dit kan best wel een paar uur duren.

  4. Zodra er een domein is gevonden slaat de name server dit op, en zo weer de server waar bepaalde domeinen op welke servers staan.

  5. Als je browser dan de domeinnaam opvraagt, geeft de name server het ip-adres dat gekoppeld is aan de domeinnaam.

  6. De webserver toont nu de opgevraagde pagina in je browser.

Dit hele proces duurt niet zo lang. Sterker nog, het gaat razendsnel. Vaak onthoudt een DNS-server al deze informatie maar enkele dagen. Komt er weer een nieuwe aanvraag voor een domeinnaam, dan voert de server een update uit.

Hieronder hebben we ook een filmpje geplaatst dat op zeer duidelijke manier uitlegt wat DNS is, wat het doet, en hoe het werkt. Let op, het filmpje is in het Engels, maar de animaties spreken voor zich.


Met dank aan CENTR: More about CENTR at www.centr.org


Dit was het tweede artikel in de “Wat is…” reeks. Kom snel terug voor het volgende artikel!