De “wat is…” artikelen die we in de komende weken gaan publiceren nemen je stap-voor-stap mee in de wondere wereld van het internet. Deze serie zal trachten om op een begrijpelijke manier uit te leggen wat al die termen nu toch zijn. Omdat wij een internet-bedrijf zijn nemen we jou aan de hand van een aantal stappen, mee deze wondere wereld in…

Het eerste artikel gaat over een domein of een domeinnaam. Wat is dit nu precies, wat doet het, en wat kunnen we ermee?

Let’s go!


Iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon / gsm / smartphone. Wat nu als iedereen in plaats van zijn eigen naam dit nummer zou gebruiken? Of het rijksregisternummer? Dan moesten we een enorme berg informatie onthouden. De meeste mensen die ik ken weten tegenwoordig zelfs geen telefoonnummers meer. Alles is opgeslagen in de telefoon. Het nummer onthouden is niet meer nodig. Sommige beweren dat we hierdoor afgestompt of dommer raken…maar dat is een andere discussie. Terug naar de de nummers. Als er geen namen waren, dan waren we verplicht om zelf maar namen te verzinnen. Het identificeren van vrienden zou anders een moeilijke opgave worden. Maar neem dan nog eens neven, nichten, vage kennissen…Dit gaat natuurlijk nooit werken.

In den beginne van het internet werkte men eigenlijk precies zo. Men werkte met nummers. Als een computer werd / wordt aangesloten op het internet identificeert deze computer zich met een uniek nummer. Dit unieke nummer heet een IP-adres (Internet Protocol). Zo’n nummer kan er als volgt uitzien: 192.168..0.100. Deze adressen worden niet aan een geografische plaats gebonden, ze zijn niet eenvoudig onthoudbaar, en al helemaal niet zo intuitief. Als we een IP-adres rechtstreeks in de adresbalk van een browser invoeren, bijvoorbeeld: 216.58.213.163 komt u automagisch op de juiste website. (We hebben het hier enkel over IPv4 adressen en niet IPv6, maar de techniek blijft hetzelfde)

een IP-adres...van?

Het IP-adres: 216.58.213.163

Een IP-adres, met name meerdere adressen is moeilijk te onthouden. Vandaar dat er een vertaler tussen zit. Een slim stukje software wat een IP-adres omzet naar een makkelijk te onthouden naam. En zo, als we het bovenstaande IP-adres intypen komen we uit op:

Het vertaalde IP-adres

Het vertaalde IP-adres

Of te wel, het IP-adres is vertaald naar: www.google.be. Dit laatste is een domeinnaam. Domeinnamen zijn veel makkelijk te onthouden dan enkel cijfers (uitzonderingen daar gelaten). Elke domeinnaam vervangt dus een rijtje cijfers (IP-adres) door een woord of zelfs een uitdrukking. Sommige domeinnamen zijn zeer eenvoudig te onthouden of worden een werkwoord op zich (Even iets Googlen bijvoorbeeld).

Maar hoe wordt zo’n domeinnaam nu opgebouwd?

We zoomen even in op een domeinnaam, en we gebruiken hiervoor www.praetoria-consulting.be. Dit adres zie je in je adresbalk of browserbalk. Hier achter staan nog wat zaken, maar dat vergeten we voor nu. We beginnen achteraan het adres:

.be noemen we ook wel een extensie. Een .be is een zogenaamd Top (-level) domein of te wel een TLD. Er bestaan heel veel topdomeinen (extenties), we noemen dan een .com van commerciƫle, of een non-profit, .org. Maar we kennen ook landgebonden extensies zoals .fr (Frankrijk), .nl (Nederland). Iedere domeinnaam is dus geregistreerd onder een bepaald Top-level domein, of soms ook wel een domein-extensie.

Praetoria-Consulting is de echte naam van de domeinnaam. Dit kun je in principe geheel vrij kiezen. Het top-level domein (.be) en de naam vormen samen een domeinnaam. Het allergrootste voordeel van een domeinnaam is dat deze uniek is. Niemand anders heeft deze domeinnaam. Dit komt omdat er wereldwijd een centrale database gebruikt wordt, waar ALLE domeinnamen geregistreerd staan. Elk record in deze database moet uniek zijn. Dit is ook de reden waarom sommige domeinnamen zo enorm waardevol zijn.

Voila, dit was de aftrap van een nieuwe serie “Wat is…”. De volgende blog-post zal gaan over DNS. De vertaaldienst tussen IP-adressen en domeinnamen. Heb je bijkomende vragen of wil je hulp bij het vastleggen van een domeinnaam? E-mail ons gerust op info@praetoria-consulting.be.