Dit is het derde artikel uit de reeks “Wat is…”. In de voorgaande artikelen hebben we in het kort aangehaald wat een website is, hoe er aan te beginnen, DNS, providers etc. We hopen dat deze artikelen een klein stukje van de sluier van het internet oplicht. In dit artikel belichten we een minder aangename kant van het hebben van een website, of diensten die afgenomen worden via internet. Namelijk geïnfecteerd raken met Ransomware.

Ransomware wordt een steeds groter en vaker terugkerend probleem. Vrij vertaald is ransomware “gijzelsoftware”. En geen enkel systeem of operating systeem ontkomt eraan…Ook Mac Os niet dus! Maar wat is ransomware nu precies?

Wat is ransomware?

Ransomware is een vorm van malware*, maar een hele gemene vorm. Deze vorm van malware houdt je bestanden of zelfs je computer gegijzeld. Vaak kun je pas weer toegang tot je eigen bestanden / computer krijgen als je geld betaald aan de aanvallers. Doe je dit niet, dan worden je bestanden of je systeem vernietigd.

*(Malware is een verzamelnaam voor schadelijke en ongewenste software. Deze software heeft als doel: uw privacy schenden, schade aan uw computer aanbrengen of de normale werking van uw computer verstoren. bron: klik)

Hoe raak ik geïnfecteerd dan?

Wel, dit is eigenlijk het lastige. Het probleem bestaat al heel erg lang, en de bron van de infectie…is, in de meeste gevallen, de gebruiker zelf. Het downloaden of klikken op een bestand, of een link in een e-mail (phishing). Dit bestand installeert vervolgens de ransomware op je computer. Vaak komt de ransomware (de zogenaamde payload) dan binnen via een onveilige link, een e-mailbijlage, advertenties of (illegale) downloads.

Dit bestand kan verschillende vormen aannemen, plaatjes, een filmpje etc. Vaak zie je in eerste oogopslag niet eens dat het een uitvoerbaar bestand betreft. De beste bescherming is en blijft je systeem up-to-date houden en nadenken, nadenken, nadenken…Niet zo maar klikken!

Flash is bijvoorbeeld een browser gerelateerde infectie, maar niet enkel Flash maar ook JavaScript kan dit veroorzaken. Hackers scannen voortdurend op lekken in “verouderde” software. Het is dus zaak om je software up-to-date te houden.

In het volgende artikel zullen we het hebben over hoe we een Ransomware infectie kunnen oplossen. Bent u slachtoffer van een ransomware-aanval? Stuur ons gerust een e-mail, wellicht dat we u kunnen helpen.

UPDATE: heet van de naald om maar te zeggen: https://tweakers.net/nieuws/113917/europol-start-samenwerking-met-politie-en-beveiligingsbedrijven-tegen-ransomware.html